AC Falla Penya el Mocador
Sagunt
Llibret 2022
Falles i disseny són dos mons separats en nàixer, però sent dos de les indústries creatives amb més potencial de València, hauríem de fer força per tornar a unir la família de nou. Per sort hi ha una flama que mai es va apagar i que hui ha aconseguit eixir del gueto de «projecte experimental» per a començar a normalitzar-se en forma de projectes molt atractius i amb molt més contingut que monuments, llibrets o cartells que desprestigiaven la festa.
El disseny valencià es deu a la indústria que el va fer nàixer, i per això són les empreses del sector del moble o ceràmic les que en els seus plans d’internacionalització continuen estenent i disseminant el valor del disseny valencià, i fent-ho a través dels seus èxits comercials es transformen en una certa forma en ambaixadores del disseny valencià.
Però és que, a més, els valencians tenim la festa. Arriba març i les Falles es converteixen en les representants de la cultura valenciana, a més, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Reconeguem que hi ha molt a millorar en aquestes festes, amb massa implicacions lligades al caos a la ciutat, a la pugna fallers contra no-fallers o a la coentor general d’una setmana de folres polars, tanques o carpes, però ens agrade més o menys és l’altaveu més potent de la ciutat durant tot l’any.
Propostes que van des de les que des de l’any 2010 Miguel Arráiz planteja per a la falla Castielfabib, alié professionalment fins llavors al món faller, l’arquitecte valencià ha sigut una espècie de fil conductor a la revolució que, quasi una dècada després, ha anat impregnant a monuments de totes les categories i fins a les falles municipals. Com a fites clau, i deixant molts en el tinter, tenim l’«Ornament i Delicte» de 2013 per Dídac Ballester i Ibán Ramón per a Corona, arribant a ser motiu d’exposició a la Valencia Disseny Week de l’any anterior, el projecte «Ekklesía» per a la falla 2015 de Nou Campanar per Arráiz al costat de David Moreno que viatjaria fins al Burning Man, o el monument del Premi Nacional de Disseny i també Premi Nacional Il·lustració, Isidro Ferrer, amb la seua proposta per a Corona en 2017.
Ibán Ramón / Paco Roca / Xavier Mariscal / Dídac Ballester / Miguel Hache / Marina Puche / Isidro Ferrer / Kike Correcher / Antonio Ortiz «Ortifus» / Ricard Balanzá / Enric Jardí / Jose Francisco Carsí / MacDiego / Yogur de Fresa / Xavi Calvo / Roberto Heredia / Nacho Lavernia / Vicent Martínez / Raül Climent / Estudio Yinsen / Santiago Sierra / Xavier Ruiz EASD / Miquel Platero / Diego Mir / Miguel Arráiz / Ricardo Ruiz / Javier Molinero / Irene Benet COACV / Pepe Cosín CDICV / Ana Illueca Projecte ADN Ceràmic / Francis Montesinos / Kike León / Albert Llueca / José Colero / Ricard Balanzà / Rosa Benet /